Begrebsguide – Hvad er løbetid?

Vi har indtil videre snakket om blandt andet afdrag og højrentekonto i denne begrebsguide, og i dag vil jeg tale om løbetid.

Løbetid er et begreb der dækker over, hvor lang tid du planlægger at være om at betale et lån af.
Det kunne eksempelvis være et boliglån, hvor du har en løbetid på 20 år. Det er altså de 20 år der betegnes som din løbetid.

Der er forskellige ting at tage stilling til, når man fastlægger sin løbetid. Nogle gange kan det være fordelagtigt at planlægge en lang løbetid, hvis man stiler efter at få den lavest mulige månedlige ydelse.
I andre tilfælde kan det være smart med en kortere løbetid. Det kunne eksempelvis være, hvis man planlægger at gå på pension om 20 år. I det tilfælde ville det være smartest med en kortere løbetid, så man havde betalt sin gæld af, når man skulle pensioneres.

Din bankrådgiver vil højst sandsynligt kunne hjælpe dig med at vurdere, hvilken løbetid der er mest fordelagtig. Vigtigst er det bare, at den løbetid du vælger er realistisk. Der er ingen mening i at vælge en løbetid hvor du ikke har mulighed for at betale afdragene, fordi de simpelthen er for høje.

Du kan eventuelt også spørge venner og familie hvordan de har tilrettelagt deres løbetid. Det kan være, at de har gode tips og idéer til, hvordan det bedst tilrettelægges. Men vigtigst er det, at du har øje for hvordan din økonomi fungerer. Det gør heller ikke noget, at du tænker langsigtet. Måske forventer du en lønstigning eller lønnedgang. Dette er faktorer, der kan være væsentlige at have med i sine overvejelser, når man skal fastsætte sin løbetid.

Men som det er med så mange ting, så er noget af det vigtigste at have sin sunde fornuft med, når man fastsætter sin løbetid.