Blankolån vs. forbrugslån – hvad er bedst?

De fleste af os kender til termerne forbrugslån, lån uden sikkerhed, minilån osv. Men jeg har erfaret, at mange ikke kender ordet blankolån, og derfor bliver de nervøse, når jeg nævner ordet for dem. Dette skyldes enkelt og simpelt uvidenhed og intet andet. Hvis ikke du kender til termen eller ordet blankolån, så er det forståeligt, at du føler dig utryg, når du får dette præsenteret første gang. Står du eksempelvis i en situation, hvor du står overfor at skulle låne penge, og er du i tvivl om, hvilken type lån du skal vælge, så kan du hurtigt blive skræmt af låneformer, som du umiddelbart ikke kender til.

Men faktum er, at du højst sandsynligt allerede kender til blankolån. Du bare ikke været klar over, at de blev kaldt blankolån. I fagtermer hedder det blankolån, men i daglig tale er der mange, der simpelt kalder det for et forbrugslån. I dette indlæg vil jeg forklare, hvad forskellen er på et blankolån og et forbrugslån, så du aldrig kommer i en situation igen, hvor du bliver forvirret over disse to termer.

Et forbrugslån er typisk et lån man tager i en bank eller et realkreditinstitut. Når du tager et lån i enten en bank eller et realkreditinstitut, skal du som oftest stille sikkerhed. Det kunne eksempelvis være i dit hus eller i din bil. Det vil sige, at hvis ikke du har mulighed for at betale af på dit lån, så har banken eller realkreditinstituttet mulighed for at kræve deres penge via at sælge enten dit hus eller din bil. Det er en form for sikkerhed for banken i en tid, hvor der desværre er mange, der ikke har mulighed for at betale af på deres lån.

Med et blankolån forholder det sig anerledes. Her skal du ikke stille sikkerhed, og du skal heller ikke redegøre for, hvad du har tænkt dig at bruge pengene til. Du risikerer altså ikke, at dit hus eller din bil pludselig bliver solgt, hvis ikke du kan betale dine afdrag. Til gengæld skal du være forberedt på, at du kan komme til at betale lidt højere renter og gebyrer end ved et almindeligt forbrugslån. Det er så at sige prisen du betaler for, at du ikke behøver at stille sikkerhed. Nogle bankrådgivere og økonomer vil måske fraråde dig, at optage et blankolån netop på grund af højere renter, men tænker man over, hvad finansieringsselskaberne egentlig tilbyder dig, så er det nok ikke et helt uretfærdigt krav de stiller. De sætter faktisk deres kredit på spil, ved ikke at forlange, at du stiller sikkerhed. Det er et faktum, man er nødt til at have med i overvejelserne inden man siger nej tak til et blankolån.

Personligt synes jeg selv, at der er både fordele og ulemper ved både blankolån og traditionelle forbrugslån. En af fordelene ved et blankolån er, at du låner penge uden om banken og ikke behøver, at blande din bankrådgiver ind i alle dine pengesager. Det kan være fordelagtigt at skille nogle af tingene ad. Således har du ikke alle dine penge bundet op i en bank. En fordel ved et forbrugslån er, at du får lidt lavere renter og gebyrer. Så hvis du ved med dig selv, at du kan få svært ved at betale højere renter og gebyrer, så kan et forbrugslån gøre den månedlige ydelse mindre.

Der er altså mange ting der spiller ind, når du skal vælge mellem et forbrugslån og et blankolån. Du kan ikke blot tage en beslutning ud fra din mavefornemmelse. Det kræver, at du sætter dig ned og finder ud af, hvad dine behov er, hvor lang løbetid du vil have og hvor mange penge du forventer at skulle låne. Du skal altså gøre dig klare overvejelser om, hvordan din økonomiske situation ser ud nu, og hvordan den kommer til at se ud på længere sigt.
Så selvom det virker umuligt, må man prøve at se ud i fremtiden, når man skal vælge mellem et blankolån og et forbrugslån.

 

Lær alt om forskellene på et blankolån og et forbrugslån