“Buddy-lending” – en ny, uklog og dyr trend

Forleden efter jeg var kommet hjem fra arbejde og havde smækket benene op og sad med min laptop på skødet, faldt jeg på tidspunkt – midt i min surfing rundt omkring på diverse netaviser – pludselig over en interessant artikel på epn.dk. Emnet omhandlede den nye “buddy-lending”, som kan blive en dyr fornøjelse for dig som forbruger. Fænomenet er, ifølge udbyderne, i rygende udvikling på markedet. Konceptet går kort fortalt ud på, at man  kan finde “venner” på nettet, og derefter låne penge af- og til hinanden (deraf begrebet “buddy-lending).

Artiklens vinkel er noget mere skeptisk indstillet overfor denne nye lånetype, som flere økonomer i artiklen også udtaler sig ekstremt kritisk om, og advarer imod overhovedet at overveje denne form for kredit – både for din egen og andres skyld. Og med god grund, kan jeg bekræfte.

På trods af mine beskedne år i den økonomiske branche har jeg sjældent set et mere kryptisk og udspekuleret produkt, som blot lokker endnu flere sagesløse og uvidende mennesker i fælden med håbet om “en god handel”. Selvom sider som Trustbuddy.dk lokker med 12 procent i årlig rente og andre goder, så er der så mange forskellige ulemper ved denne metode:

  • der er ingen garanti for at udlåneren får sine penge tilbage.
  • omkostningerne for låneren er på trods af den lokkende rente gigantisk høje årligt.
  • det er generelt en ekstremt dårlig handel for begge parter.

Da jeg nu har argumentet for at man bør holde sig væk fra denne type lån, og ligeleges redegjort for hvorfor, sidder du måske og tænker: hvad så? Men: fortvivl ej.

Jeg har selvfølgelig også et bud på, hvad der så er at foretrække. Et almindeligt forbrugslån er i min verden altid langt mere sikkert, billigere og i det hele taget bedre at tage i almindeligt forbrugslån i stedet. For det første er der flere tilbud at vælge imellem, mere gennemsigtighed og billigere alternativer end denne nye trend. Jeg ser derfor ingen grund til ikke at anbefale et godt og solidt fundament i form af et ganske almindeligt forbrugslån. Så risikerer hverken du eller udlåner at komme i klemme, og enhver får sin ret. Dette skaber i min verden bedre vilkår for begge parter, samtidig med at de samlede omkostninger altid er garanteret lavere for dig som forbruger. På baggrund af min argumentation imod buddy-lending samt min argumentation for almindelige forbrugslån, håber jeg at have appelleret til jer læseres fornuft og mavefornemmelse. Det er trods alt det, som det handler om i denne økonomiske verden!