Din bankrådgiver er en banksælger – intet andet!

For noget tid siden læste jeg en internetartikel, som simpelthen gav mig for dårlig smag i munden til, at jeg nu kan tie stille og lade være med at skrive om det på min blog. Artiklen fra penge.dk (http://penge.dk/article/166514-forvent-nul-radgivning-i-banken), bekræfter og giver et simpelt eksempel på den gængse misforståelse, der er i befolkningens opfattelse af bankrådgivere som blide og uskyldige lam.

I tråd med artiklens konklusion kan mit kontante svar til denne misforståelse udtrykkes i form af overskriften på dette blogindlæg. Bankrådgivere er sælgere, der ligesom så mange andre medarbejdere lever af at levere resultater, som arbejdsgiveren kan maksimere sit udbytte på, og medarbejderen selv blive belønnet. Intet andet end dette er netop, hvad man skal forvente af en bank-”rådgiver”, som de paradoksalt kaldes.

Hvis du føler sig helt uvidende på det økonomiske område, så tro ikke at du bare kan smutte ned til bankrådgiver Hansen og blive oplyst om den billigste løsning for dig selv. Hr. Hansens interesse er at give dig en løsning, som banken kan tjene penge på.

Artiklen giver fx et simpelt eksempel på, hvordan et yngre par bliver trukket rundt i manegen og ender med dyrere løsninger på flere punkter, mens de går og sparer op til en større bolig. Lån osv. bliver gjort profitable for banken, og dyre for parret.

Man kan næppe anklage bankrådgiverne eller bankerne for dette, da det er en del af gamet og de også skal have noget at leve af. Min idé er derfor også blot at åbne nogle øjne for bankrådgivernes egentlige missioner, og mindst ligeså vigtigt at give dig et alternativ, så undgår at blive snydt.

Alternativet til rådgiverens råd er, at det er bedre at tage et almindelig forbrugslån over nettet er f.eks. en bedre, og endda mere gennemsigtig løsning – selvom du måske tror det stikmodsatte. Fordelen er her, at der ikke sidder en person, du nok anser som ekspert pga. hans/hendes uddannelse og stilling og snyder dig for nogle sparrede kroner. Der kan man i fred og ro læse om de forskellige typer lån i timevis, hvis man vil og derpå kun anklage sig selv, hvis man ikke bliver tilfreds med lånet i fremtiden. En anden fordel ved et lån på internettet er, at der er flere at vælge imellem.

Banker tilbyder tit meget få tilbud til kunderne, og presser dem således til at tage det valg, som i sidste ende er bedst for banken. Dette kommer du også væk fra med et anderledes lån.

Alt i alt er min konklusion altså, at du aldrig skal sætte din ubetingede lid til bankrådgiveren. Læs og sæt dig i stedet ind i tingene først – eller endnu bedre: tag et elektronisk lån i stedet. Det er bedre og tit mere attraktivt!