Hvad betyder lån i friværdi?

Lån i friværdi er to ting af samme sag. Vi bør derfor først kigge på, hvad begrebet friværdi egentlig betyder.

Friværdi finder man i forbindelse med, når man har optaget et realkreditlån til at købe sin bolig for, om enten det er hus eller ejerlejlighed. Friværdi defineret ved at være den værdi, som kan belånes i din bolig. Ifølge realkreditloven kan du dog kun belåne 80 % af din boligs værdi.

Denne værdi fastsættelse hvert andet år i ulige år. Fastsættelsen finder sted d. 1. Oktober. Dvs. at friværdien er det beløb, som er frit og betalt, og dermed muligt at låne endnu en gang, da værdien jo som sagt er ”fri”.

Har du f.eks. et hus til 3 millioner, og en friværdi på 500.000 kr., så kan du på hvilket som helst tidspunkt belåne din bolig igen og få de 500.000 kroner udbetalt.

Friværdien skabes dermed, når du i takt med tiden betaler af på dit huslån, og når boligen stiger i værdi.

Da vi nu har defineret friværdi, giver resten af svaret sig mere eller mindre sig selv. Lån i friværdi betyder altså kort sagt, du kan låne penge i den friværdi, som din bolig har. Du kan med andre ord låne penge i dit hus – eller udtrykt på en anden måde: trække penge ud af murstenene!

Dette kan bruges til mange ting. Skal du fx have lavet nyt køkken, badeværelse, garage, indfrielse af banklån, konfirmation eller andre events, så kan du belåne din friværdi i huset, så du derigennem kan finansiere dine drømme eller måske bare noget, som du er nødt til at betale.

Boligejere har tre muligheder, når de skal låne i deres friværdi: realkreditlån, friværdikonto eller boliglån.

Realkreditlån er godt i situtationer, hvor man har akut brug for penge. Renten er samtidig oftest lavere end hos de to andre typer. Til gengæld skal man betale rente af HELE beløbet, også på trods af at man måske ikke skal bruge alle pengene med det samme.

Friværdikonto er godt når man har brug for fleksibilitet i friværdien. Renten er tit højere end de andre – men omvendt betaler du kun rente af det beløb, som du bruger.

Boliglån er godt, hvis du skal bruge pengene akut, og du ikke har friværdi nok i dit realkreditlån. Ulempen er her, at renten er tit er højere end på et realkreditlån

Muligheder er der nok af!