Hvad er aconto?

Aconto er et hyppigt brugt ord i finansverdenen. Du har måske set begrebet, hvis du har modtaget en regning for husleje eller andet. Aconto forkortes ofte også som a/c, så det kan du måske genkende aconto på denne forkortelse.

Aconto kan kort fortalt forklares som ”forventet forbrug”, i hvert fald i forbindelse med husleje eksempelvis. Når du modtager regningen for din husleje, kan du højst sandsynligt også se, at der står a/c varme og vand på denne. Dette betyder, at hvis du fx bor i lejet lejlighed, så kan betaler du et fast beløb hver måned, som er baseret på det forventede forbrug for den givne lejlighed i forhold til størrelse og flere andre faktorer.

Når du så har betalt et givent aconto-beløb over et helt år bliver dit samlede forbrug af vand og varme så gjort op, og afhængigt af om du har brugt mere eller mindre end det forventede forbrug, som du har betalt for, så vil du enten skulle betale en ekstraregning eller omvendt modtage penge tilbage fra vand og/eller el-leverandøren.

Der er som sagt mange forskellige former for aconto, dels både vand, varme og el som er de mest hyppige aconto-udgifter, som man som lejer af en lejlighed eksempelvis skal betale forudbetalt. Dette gøres for, at de forskellige leverandører af el, vand og varme ikke hver evig eneste måned skal køre ud til alle sine kunder for at aflæse måleren. Dette ville kræve ressourcer, som simpelthen ikke er tilstede.

I stedet får man dette gjort et par gange om året. Hvor tit afhænger af den enkelte leverandørs præferencer og politikker, som du kan læse mere om på disses hjemmesider.

Det er således vigtigt at være klar over, hvor meget man betaler i aconto pr. måned, da man i så fald også kan se, hvor meget man eventuelt skal have tilbage i vand, varme eller el når året er omme. Har man fx et aconto-beløb, som er langt fra det faktiske forbrug pga. af uransagelige årsager, så kan man derfor forvente at få en god sjat penge tilbage i denne ydelse.