Hvad er aktiegevinst?

Aktiegevinst lyder som et rigtigt positivt ord i finansverdenen. Dette er heller ikke uden grund, da vi kan sige, at gevinst altid er et positivt ladet ord i denne sammenhæng.

Aktiegevinst kan kort og godt forklares ved at være afkastet, som du har fået på dit aktieportefølje. Ud fra denne sætning skal man være opmærksom på, hvad dette egentlig betyder. Der kan måske være en tendens til at tro, at aktiegevinst kan forveksles med forhåbninger omkring dine personlige aktier.

Dette skal man være yderst varsom med. Aktiegevinst er nemlig, hvad du reelt har vundet på dine aktier efter du har solgt dem eller at kurserne er steget, og akkurat ikke, hvad du måske føler/tror at du har vundet på disse.

Det vigtige er at holde fast i det faktuelle. En aktiegevinst er det, du har vundet – ikke hvad du regner med at vinde. Det er noget finansielt faktuelt, vi har med at gøre her.

Lad os fx antage, at du har nogle aktier, som du holder øje med. Kigger du den ene dag på dem, og oplever med stor glæde, at de er steget i værdi, så har det intet med begrebet ’aktiegevinst’ at gøre. Tværtimod. Det betyder blot, at deres aktieværdi er steget, men det har intet at gøre med gevinsten.

Gevinsten på en aktie afhænger nemlig af, hvad du gav for aktien/aktierne, da du købte dem, og hvad du så sælger dem til, når du vælger at gøre dette. Trækker du købsbeløbet fra salgsbeløbet, får du dermed gevinsten på din aktie, såfremt at regnestykket munder ud i et positivt tal.

Med dette håber jeg derfor, at jeg nu har givet et godt og solidt overblik over, hvad en aktiegevinst reelt betyder. Det kan til tider være svært at kende forskel på alle disse begreber, som finansverdenen rummer.