Hvad er Bankpakke 3?

Senest har jeg på denne blog behandlet indholdet og formålet med Bankpakke 2 som blev vedtaget i 2009.

På trods af bankpakken fra 2009 blev der allerede i oktober 2010 vedtaget endnu en bankpakke med det kreative navn, Bankpakke 3. Dette gjorde ikke just forvirringen omkring bankpakkerne og disses indhold mindre. Derfor må det også være nødvendigt med en begrebsguide omhandlende denne specifikke bankpakke.

Ikke helt så omfattende

Først og fremmest skal det siges, at Bankpakke 3 på overfladen ikke virker helt så omfattende som den tidligere omtalte og i øvrigt meget omdiskuterede Bankpakke 2. Bankpakke 3 var i og for sig en lov omhandlende det statslige “selskab” Finansiel Stabilitet. Særligt omhandlende selskabets beføjelser overfor krakkede eller lukningstruede banker.

Forbrugerbeskyttende

På mange måder var denne bankpakke meget beskyttende overfor forbrugerne i forbindelse med finanskrisens stadige udvikling og skade på bankerne. Flere og flere banker måtte se virkeligheden i øjnene og erkende at driften ikke længere gik eller at de var faretruende tæt på at måtte dreje nøglen om.
Bankpakke 3 sikrede at Finansiel Stabilitet kunne overtage de krakkede banker og videreføre driften af disse og således over en periode ville kunne afvikle disse mest hensigtsmæssigt for kunderne i banken. Dette skulle blandt andet medføre, at kunderne havde en vis garanti for, at selvom banken ikke formåede at redde sig sikkert gennem krisen, så ville de ikke en dag bare så uden gyldigt Dankort, bankkonto og andet. Der ville således være tid, hvor finansiel stabilitet afviklede banken og kunderne stille og roligt kunne træffe deres vigtige beslutninger.

Desuden medførte pakken en stadig hård linje overfor bankerne der altså selv stadig måtte betale og hæfte for de initiativer de havde foretaget i perioden op til krakket.

På en lang række områder var Bankpakke 3 således en videreførelse af mange af initiativerne fra Bankpakke 2 og således med en række udbygninger især når det kommer til krakkede banker og statens beføjelser overfor disse. Samt disses hæftelse mv.