Hvad er børnebidrag?

Hvis du har barn eller børn, så er du formentlig godt bekendt med, hvad børnebidrag indebærer. For dem af jer læsere, som ikke har nogen børn kan børnebidrag dog være et interessant begreb. I teksten nedenunder fortæller jeg uddybende om, hvad begrebet betyder og hvilke regler der er omkring det.

Hvad er børnebidrag?

Børnebidrag er kun relevant for de forældre, der ikke længere bor sammen. I tilfælde af en skilsmisse, hvor der er børn involveret, skal barnet som regel have adresse hos en af forældrene. Den forælder, som barnet skal bo hos har selvfølgelig ret til at forsøge barnet, og det er her, at børnebidrag kommer ind i billedet. Børnebidrag er nemlig det beløb, som den forælder, hvor barnet IKKE har adresse, skal betale til den forælder som barnet bor hos. Dette er lavet for at sikre, at selvom forældre bliver skilt, så har de begge to stadigvæk pligt til at forsørge barnet sammen, således at den ene ikke lige pludselig står med den fulde byrde i forhold til at købe ting til barnet.

Såfremt to forældre ikke har delt forældremyndighed over barnet, men den ene derimod har fuld forældremyndighed, så beslutter statsforvaltningen om den ene part skal betale børnebidrag eller ej. Det vurderes typisk på baggrund af økonomien hos den forælder, hvor barnet har adresse.

Er man tvunget til at betale børnebidrag?

Det korte svar på dette spørgsmål er nej. Børnebidrag skal ikke partout betales, hvis man bliver skilt og har børn sammen. Opholder barnet sig f.eks. lige meget hos hver af forældrene, og må man dermed formode at begge bidrager lige meget til forsørgelsen, så opkræves der normalt aldrig børnebidrag af den ene part.

En anden faktor, som også gør sig gældende i forhold til, hvor stor chance der er for at få eller skulle betale børnebidrag afhænger også af, hvor mange offentlige ydelser, som den forælder med barnet boende får af staten. Vurderes dette beløb til at være tilstrækkeligt til at kunne klare tilværelsen og forsørge barnet, bortfalder kravet om børnebidrag fra den ene til den anden forælder.