Hvad er bruttoavance?

Bruttoavance er faktisk et meget interessant ord, da det rent tilfældigvis rummer en af de mest interessante ting, som vi mennesker ligger vægt på, når vi gør en handel. Dermed har jeg allerede afsløret at begrebet knytter sig til noget med handel, hvilket selvfølgelig ikke er helt forkert. Normalt beskæftiger vi jo også primært med lån af enhver art her på siden, men i dette indlæg kommer fokus til at være på bruttoavance.

Hvad er bruttoavance?

Bruttoavance burde egentlig i sagens natur hedde bruttodifferencen, da det er det, som begrebet handler om. Bruttoavancen er forskellen i kroner og øre mellem hvad du har købt en given genstand til, og hvad du har solgt den for. Det kan f.eks. være en aktie. Lad os eksempelvis antage som et simpelt eksempel, at man køber en aktie til 1000 kr. og sælger den til 2000 kr. Ved en sådan handel er bruttoavancen dermed 1000 kr. – dvs. at du blot skal tage det, som du har solgt din vare/produkt/genstand for (beløbet) og så trække det som betalte for varen, da du købte den. På den måde når man frem til sin bruttoavance.

Hvornår er bruttoavance relevant?

Bruttoavance kan selvfølgeligt være relevant at skulle vide noget om i forbindelse med køb og salg. Det giver jo sig selv, at når du sælger en vare, så er du interesseret i at tjene penge på den, såfremt dette er muligt overhovedet. Men også når du har med lån, forbrugslån eller lån uden sikkerhed at gøre, kan der være bruttoavance indblandet, hvis du f.eks. skal finde ud af differencen mellem lånets omkostninger og gevinster i forhold til, hvad du har fået ud af lånet i sin helhed.

Du kan også udregne din bruttoavanceprocent, således at du kan finde ud af, hvor mange procent du har tabt eller vundet på din vare. Dette kan du Google dig til, hvis du skulle have lyst til det. Det vigtigste er at få understreget, hvad bruttoavance er og dets oprindelse.