Hvad er en boligboble?

En boligboble dækker over en kunstig stigning i priserne på boliger. Stigningen betegnes som en boble, fordi den er uholdbar. Den vil på et tidspunkt springe, og som følge deraf vil boligernes værdi falde drastisk.

Boligboblen der sprang i 2007

Vi oplevede at en boligboble sprang i hele verden i 2007, da finanskrisen begyndte. I Danmark skyldtes den kunstige overophedning af priserne på boligmarkedet, blandt andet at danskerne fik mulighed for at købe boliger for afdragsfrie lån, og at priserne gennem flere år var steget.

Den uholdbare boligboble i 2007 opstod, da man generelt troede på, at priserne for boliger ville blive ved med at stige. Når alle kloge hoveder i landet er enige om, at priserne på boligmarkedet vil stige, så er boligen en god investering. Når boligen er en god investering er bankerne mere positivt stemt for at låne penge til folk, der vil købe bolig. Derfor kan flere mennesker låne penge til at købe bolig for. Når flere mennesker kan købe en bolig, så stiger prisen på boligen. Dette skyldes at efterspørgslen overstiger udbuddet.

I 2007 blev det muligt for danskerne at optage afdragsfri lån, når de stillede deres bolig i sikkerhed. Derfor kunne endnu flere låne penge til at købe bolig for. Førhen blev man afvist i banken, hvis ens økonomi ikke kunne bære, at man skulle betale tilbage på sit boliglån. Men med de afdragsfrie lån, var det ikke længere et must, at man kunne betale tilbage på sit lån. Man kunne nøjes med at betale renterne på ens lån, så lånet ikke voksede. Når man kun betaler renter på sit lån, så falder lånets størrelse heller ikke. Man kan have et afdragsfrit lån i op til 10 år.

Man fik lov til at låne penge afdragsfrit ud fra tanken om, at man jo ejede et hus, som med tiden ville blive endnu mere værd.  Men sker det modsatte, så har afdragsfrie lån store konsekvenser for ens økonomi. Man er nemlig ligeså forgældet, som man var, da man købte hus. Hvis huspriserne så pludselig falder, så har man ikke noget af ligeså stor værdi, som man kan sælge, og derved erhverve sig pengene fra. På den måde skylder man flere penge væk, end man kan tjene ved at sælge det mest værdifulde man ejer.

Da boligboblen sprang i 2007, kom mange boligejere til at stå i denne uheldige situation. Samtidig havde mange husejere taget store lån i deres friværdi. Friværdien var det, som de allerede havde betalt af på deres lån. Men da boligboblen sprang, havde de lige pludselig ikke et hus af så stor en værdi, og mange havde lånt flere penge i deres hus, end huset var værd.

En boligboble er derfor farlig for økonomien. Mange nybyggede ejendomme står i dag tomme, fordi der ikke er købere til dem, og mange er nødt til at blive boende i deres ejerbolig i mange år, hvis de ikke vil miste penge på salget af den.