Hvad er en boligkrise?

For ikke så længe siden tilføjede jeg et kapitel i begrebsguiden, der omhandlede boligbobbel. Her blev vi ret hurtigt enige om, at en boligbobbel ikke var det mest hensigtsmæssige, for en økonomi, der gerne skulle være velfungerende. Generelt er bobler ikke nogen god ting, da de har det med at sprænge.

I forlængelse af en forklaringen om boligbobler er det nærliggende at springe til et nærtbeslægtet begreb, nemlig boligkriser. Det er også et begreb man ganske ofte hører og det er bestemt også relevant at få uddybet en smule.

En boligkrise vil faktisk typisk være noget man støder på efter en boligbobbel. Man vil opleve at priserne er styrtdykket og ligger på et meget lavt niveau. Nogen vil måske tænke, at det vel egentlig er meget godt, for så er der flere der gerne vil købe fordi det er billigt, og så kan der komme gang i markedet igen.

Andre mekanismer på boligmarkedet

Sådan fungerer det imidlertid ikke altid på boligmarkedet. Her vil det som oftest være sådan, at man skal have solgt sin egen bolig før man køber en ny. Der vil være rigeligt med boliger til salg, og dermed og mange potentielle købere og sælgere, men ingen sælger tør underskrive kontrakten før de har noget nyt at bo i og ingen køber tør underskrive før de har solgt deres tidligere bolig. Derudover vil man typisk se at mange har købt deres bolig for mere end hvad de kan få i dag og derfor reelt ikke er interesserede i at sælge, og hvis de endelig sælger, så kan de ikke få nok penge for den til at købe en ny til en høj pris. Dette er med til at presse priserne ned.

På den måde vil boligmarkedet låse sig selv fast og priserne vil være faldende eller som minimum ikke stigende. Det skyldes at husene vil stå til salg i lang tid og for at opnå et salg må man dumpe priserne yderligere.

Det er på ingen måde en sund tendens for en økonomi at boligmarkedet reagerer på denne måde. Boligmarkedet er på mange måder med til at definere og tegne samfundsøkonomien, for rigtig mange mennesker har utroligt mange penge bundet i deres bolig og deres bolig udgør en stor del af privatøkonomien.