Hvad er en børskurs?

Jeg har tidligere i denne begrebsguide behandlet emnet børs og Børsnotering. Derfor har vi efterhånden fået en ganske fornuftig grundviden om, hvad en børs egentlig er for en størrelse. Der er dog stadig enkelte relevante begreber tilbage, som fortjener et par linjers forklaring i denne guide.

Et af disse begreber er Børskurs. Det er i sig selv et meget enkelt og lige til begreb, men som alligevel for en god ordens skyld fortjener en forklaring.

Det er tidligere klarlagt, at børsen er et marked, hvor der handles en bestemt vare – eksempelvis en aktie. Aktierne handles således på børsen, hvor priserne fastsættes af markedet – altså udbud og efterspørgsel. Der er naturligvis også en hel del spekulation involveret, når priserne på aktier fastlægges.

Prisen på aktien kaldes også aktiens børskurs. Kursen er altså det beløb som aktien kan handles til på børsen. Denne kurs kan falde og stige alt efter, hvordan efterspørgslen og spekulationen er på det givne tidspunkt. Dette påvirkes så igen af, hvordan den virksomhed der udsteder aktien klarer sig.

Et andet ord for pris

På mange måder kan man sige, at børskursen er et andet ord for aktiens pris, når man køber den eksempelvis på Københavns Fondsbørs. I sig selv er Kurs også et andet ord for pris. Man taler ofte om valutakurser, der også beskriver forholdet, altså prisen på og mellem forskellige valuta.

Næste gang man hører ordet børskurs eller bare kurs i forbindelse med finansielle nyheder om aktier kan man altså skrive sig bag øret, at der faktisk fortælles om, hvor meget investorer skal betale, hvis de ønsker at købe aktien. Hvis man interesserer sig for aktier vil man også vide, at det er væsentligt at følge med i kursudviklingen og de faktorer der kan påvirke denne, da kursen på en aktie som tidligere nævnt kan svinge en hel del. Også fra dag til dag.