Hvad er en byggetilladelse?

Efter flere blogindlæg der hovedsageligt har handlet om begrebsforklaring af finansielle begreber indenfor boligmarkedet og børsmarkedet er det efterhånden blevet tid til at bevæge sig over i en lidt anden boldgade. Vi holder os egentlig stadig til noget der har med bolig at gøre, men ikke så meget den finansielle del af boligmarkedet. Denne gang vil det handle lidt mere om den private del og et emne der kan berører os allesammen, måske en dag. Derfor er det også yderst relevant at få forklaret begrebet byggetilladelse.

Det er ofte et begreb man hører fra meget erfarene boligejere som har købt og solgt boligere gennem deres liv eller eget den samme bolig gennem længere tid. De ved nok godt hvad det handler om, men for os andre almindeligt dødelige personer er det meget rart at få specificeret emnet en lille smule.

En byggetilladelse har selvsagt noget at gøre med byggeri. Det er en form for tilladelse man skal have når man vil foretage et omfattende byggeri. Eksempelvis en overetage til sit ejendom eller bare en udvidelse af ejendommen. Byggetilladelsen skal erhverves fra kommunen og det er hermed også her man ansøger om at få tilladelsen. Man må i følge loven ikke starte et byggeri der kræver tilladelse uden at have opnået denne fra kommunen.

Kræves til næsten alt byggeri

En byggetilladelse kræves ikke altid og ikke i forbindelse med alle typer af byggerier. Men til efterhånden langt de fleste større byggerier kræves der en byggetilladelse, og det er i hvert fald en god idé at undersøge om det kræves inden man bare går i gang med sit byggeri.

Der er stor forskel på hvor svært det er at få en byggetilladelse. Dette kan også varriere meget fra kommune til kommune og det kommer selvsagt også an på, hvad man skal bygge.

Derudover er en byggetilladelse ikke gratis og det er derfor også noget man skal kalkulere med i sine økonomiske beregner i forbindelse med et byggeri, som i forvejen vil koste mange penge.

Formålet med tilladelsen er at kommunen kan holde justits med, hvad der bliver bygget, så private personer ikke bare kan bygge deres huse i 5 etager og ødelægge al udsigt for andre beboere og ødelægge miljøet i byen. Det er kommunen der har overblikket over byen og ansvaret for denne og det er derfor også kommunen der skal beslutte, hvad der må bygges i de forskellige områder.