Hvad er et afdragsfrit lån?

I forbindelse med et lån, er der tre termer, der er vigtige at forstå, for i sin enkelthed at forstå, hvad der skal betales tilbage. Der er renten, afdraget og ydelsen. Herunder følger en gennemgang af, hvad disse begreber præcist dækker over.

Renten

Renten er prisen på penge. Det betyder med andre ord, prisen for at låne det aftalte beløb angivet i procent. Det er altså en procentsats, som der skal betales oveni den sum, man har lånt. Afhængig af, hvad det er for en type lån, bliver der tilskrevet renter på forskellige tidspunkter. Det kan være hver måned, hvert kvartal eller hvert år, som er det mest almindelige. Så, hvis ikke får betalt sin gæld, så får renter, flere renter og det bliver dyrere at låne pengene.

Afdrag

Afdrag, er hvad man nedskriver sin gæld med. Har man lånt 12.000 kr., som skal betales tilbage over 1 år, betales der 1.000 kr., om måneden + renter. Afdrag er altså det man betaler af med pr. termin og får nedskrevet gælden med.

Ydelsen

Ydelsen er de to ovennævnte faktorer lagt sammen. Ydelsen er det endelige beløb der betales, når afdrag og renten er summeret op.

Har man et afdragsfrit boliglån, betyder at man aftaler, at efter et vist antal år, begynder man at afdrage på lånet. Indtil da, betaler man kun renter. Det gælder ligeså vidt, den modsatte vej. Nogen har den opfattelse, at når man har betalt sit lån ud på sit hus, så er det gratis at bo i det derefter. Det er ikke korrekt. Der skal stadig betales renter, så helt gratis bliver det aldrig. Til gengæld, kan man så sælge huset på et tidspunkt og score hele fortjenesten, hvis man efter et langt liv, vil flytte i noget mindre og billigere. På den korte bane er et afdragsfrit lån, billigt at bo i. Men pengene skal betales igen, ofte efter 10 år og så bliver afdragene også højere, da den samlede boligfinansiering er på 30 år, ligesom almindelige boliglån med afdrag fra dag 1 er.