Hvad er et annuitetslån?

Et annuitetslån er et lån med en fast ydelse. Det vil sige et lån, hvor låneren betaler det samme beløb hver gang, der skal betales tilbage på lånet. Beløbet dækker både over renter, gebyrer og udgifter, som betales i forbindelse med lånet. Hvor ofte der skal betales tilbage på et annuitetslån varierer. Men det vil typisk være hver måned eller en gang i kvartalet.

Hvornår bruges et annuitetslån?

Annuitetslån er mest populære ved huskøb. Dette skyldes at alle renter, gebyrer og udgifter ved lånet er faste. På den måde vil husejeren have et sikkert fundament for sin økonomi.

Har man derimod et lån med en variabel rente, så kan man risikere at opleve en stigning i de ydelser, som man skal betale. Har man købt noget så dyrt som et hus, kan det give en stor økonomisk usikkerhed at have et lån med en variabel rente. Derfor vælger de fleste et annuitetslån, når de skal købe bolig.

Ulempen ved den faste ydelse er, at man kan risikere at gå glip af et fald i renten. Dette er dog ikke så relevant at medtænke for tiden, hvor renten er så lav ved et huskøb. Renten er cirka på 4 % nu, og det er derfor usandsynligt, at den vil falde betydeligt. Til gengæld ville det være risikabelt at have et annuitetslån med en fast ydelse, hvis renten var 18 %. Her ville der nemlig være stor sandsynlighed for at renten på et tidspunkt ville falde.

Hvordan betales et annuitetslån tilbage?

Når man betaler tilbage på et annuitetslån, så betaler man som sagt en fast ydelse. På den måde vil man i starten af tilbagebetalingsperioden betale meget af på renter og gebyrer. Men som det resterende lånebeløb falder, så vil de indbetalte penge i større grad afbetale på lånebeløbet.

Du kan finde forskellige beregnere til at udregne omkostningerne ved et annuitetslån på nettet.