Hvad er et børsnoteret værdipapir?

De fleste ved nok, hvad Børsen i Danmark er og handler om. Men alle de ting, der er i Børsen og som sker hver dag i denne er en ganske anden sag. Derfor går jeg i dette indlæg et spadestik dybere og ser på et mere komplekst begreb, som nogle sandsynligvis finder meget interessant. Begrebet er ”børsnoteret værdipapir” og du kan læse meget mere om begreb nedenunder.

Hvad er et børsnoteret værdipapir så egentlig?

Ganske kort og præcist kan man sige, at et børsnoteret værdipapir er et stykke papir, der har en værdi, og som samtidig er registreret på eksempelvis en fondsbørs, såsom f.eks. Børsen, som vi kender her i Danmark. Værdipapiret kan dog også være registreret på en hvilken som helst anden autoriseret markedsplads, såfremt denne blot er autoriseret til at kunne notere denne type værdipapirer.

På Børsen i København findes der mange værdipapirer – der findes altså mange børsnoterede værdipapirer, som der handles om på denne fondsbørs. Kort fortalt er dækker begrebet dermed over et stykke papir, der har en vis værdi, som man kan købe, hvis ejeren ellers ønsker at sælge på fondsbørsen.

Såfremt man har investeret i et børsnoteret værdipapir, gælder dette desuden som en personlig værdi på lige fod med indestående penge på din bankkonto. Det betyder blandt andet, at når du skal indberette din selvangivelse til SKAT, at så tæller værdipapirets reelle værdi også med i det samlede regnskab over, hvad du ejer af samlet formue.

Hvordan bliver et værdipapir børsnoteret?

Det er ligeledes interessant at vide, hvordan et værdipapir bliver børsnoteret. Som regel er det de børsnoterede selskaber, der har de børsnoterede værdipapirer. Disse kan udstedes af et børsnoteret selskab. Hvad værdipapirer koster er selvsagt meget forskelligt, da dette afhænger af forskellige faktorer i forhold til det enkelte værdipapir. Det kan man dog altid se i det enkelte tilfælde.

Det børsnoterede selskab betaler så hvert år et fast beløb for at have disse værdipapirer noteret på børsen. Det skaber nemlig en god værdi for dem, som de også tjener penge på. Værdipapirer kan almindelige mennesker dog også tjene penge på, hvis de vælger at købe dem. Til det formål kan det være en ide at tage et forbrugslån eller andet lån, hvis du mangler pengene til at købe værdipapirer. Selvom der naturligvis er renter osv. på disse lån, så kan det være meget profitabelt at låne til værdipapirer, da man kan tjene mange penge på, at sælge disse værdipapirer igen og score kassen.