Hvad er et kontantlån?

I nutidens jungle af lån kan det til tider være svært at være oplyst og opdateret med hensyn til alle de lån, som man som forbruger har mulighed for at optage. Derfor går jeg her i dybden og forklarer, hvad et kontantlån er, hvilke egenskaber det har, samt fordele og ulemper herved.

Hvad er et kontantlån så for det første egentlig? Et kontantlån er kort fortalt et realkreditlån, som omregnes til kontanter og ligeledes også udbetales i kontanter (deraf også navnet). Det fungerer således, at part 1 låner et beløb af kreditinstituttet. Realkreditinstituttet tjener sine penge ved at sælge obligationer, og kan på den baggrund udlåne til dig.

Der er flere åbenlåse fordele ved et kontantlån. Den første og måske største er, at lånet er fastforrentet, dvs. at renten ligger fast under hele lånets løbetid uanset hvordan kurserne ændrer sig.

Den anden åbenlyse fordel er, at hvis du som låner får et evt. kurstab under perioden, så kan tabet indregnes i renten og dermed trækkes fra i skat, således at renten stadig er den samme, som da lånet blev optaget. Dette gør også kontantlån til det billigste fastforrentede lån på markedet.

Der, hvor man skal passe på med kontantlån er, hvis man er typen som bruger hyppige konverteringer. Med dette menes, at hvis man indfrier lånet før den aftalte løbetid og dermed får kursgevinst som følge af dette, så kan man blive beskattet af denne gevinst. Dog er der visse undtagelser mht. dette ved dødsfald, skilsmisse og andre særtilfælde.

Derfor er et godt råd også, at hvis man er en hyppig omlægger, så er kontantlån nok ikke det bedste. Vær derfor sikker på, at du vil lade lånet løbe sin periode ud, så du på den måde får de bedste odds for at score en gevinst. Samtidig er et godt råd også at tage et kontantlån hvis man ønsker at låne et mindre beløb i en kortere periode.

Hos de fleste lånevirksomheder er det ikke muligt at få afdragsfrihed på denne type lån. Det betyder, at du ikke selv kan bestemme hvornår du vil afdrage på lånet undervejs. Dette er tit heller ikke nødvendigt, da lånet tilbyder den attraktive fordel at være fastforrentet.

Kontantlån er sammenlagt altså særdeles fordelagtigt, og det billigste lån med en fast rente. Derudover er der skattemæssige fordele ved lånet. Man skal blot være opmærksom på at løbe perioden ud, da du ellers kan blive beskattet af dette.