Hvad er et rådighedsbeløb?

Rådighedsbeløb er et meget vigtigt privatøkonomisk begreb, og dermed også et begreb som det kan være ret væsentligt at få klarlagt betydningen og omfanget af. Et rådighedsbeløb er vigtigt at kende til, for at opnå det fulde overblik over ens økonomiske situation.

Et rådighedsbeløb er kort sagt det beløb man har til rådighed efter, at alle faste udgifter er betalt og der kun er penge til variable omkostninger tilbage. Dette er på mange måder en lidt flyvsk og usikker definition, som for mange måske er intetsigende, så jeg vil forsøge at komme lidt nærmere på en præcis definition.

Tager man udgangspunkt i en studerende, der bor alene i en lejebolig, så er det faktisk en god ting at opstille en budget, hvis man ønsker at kende sit rådighedsbeløb.

Der er fast udgift til husleje hver eneste måned. Derudover er der udgifter til licens, fjernsynspakke, internet, mobiltelefon, forsikring og muligvis også vand og varme, hvis ikke dette er inkluderet i huslejen. Det kan desuden også være renter og afdrag på forskellige lån, eller betalinger på en bil, hvis man er så privilligeret at eje en sådan.

Dette er udgifter, der skal betales hver eneste måned, hvad enten man ønsker det eller ej. Det er udgifter man ikke kan slippe for og disse må derfor betragtes som værende faste udgifter. Disse skal altså trækkes fra de indtægter man selvsagt også har hver eneste måned, herunder SU og evt. indtægt fra studiejobs.

Når disse udgifter er trukket fra de nævnte indtægter, så vil man have et beløb tilbage som forhåbentligt er positivt og dette vil således være det rådighedsbeløb man har hver måned.

Dette beløb skal således gå til at betale for mad, tøj og fornøjelser i form af ferier og at gå i byen og lignenede ting.

Nogen mennesker oplever, at deres rådighedsbeløb ganske enkelt ikke slår til og at de ikke kan opretholde den tilværelse de ønsker. Derfor vælger mange at optage lån, hvilket også er en ganske glimrende løsning, hvis man ønsker at øge sit rådighedsbeløb hver måned. Desuden en løsning som kun kan anbefales herfra.