Hvad er moms?

Som jeg før har skrevet er der utallige begreber i den finansielle verden. Disse forsøger vi her på sitet at opklare så mange af som overhovedet muligt. I dag er vi som nævnt kommet til ”moms”, og hvad dette betyder. Samtidig vil der også blive fortalt lidt om, hvad moms indebærer, udover hvad det betyder helt præcist.

Først: hvad betyder moms? – Moms er egentlig en forkortelse for meromsætningsafgift, men i dag bruges betegnelsen merværdiafgift. Definitionen er dog ret misvisende. Moms er nemlig en indirekte skat, som altså beregnes efter varens salgspris og opkræves af sælgeren af en given vare.

Momsbeløbet bruger sælgeren herefter til at omregne, når denne afregner med skattevæsenet (SKAT).

I sidste ende er det altså slutforbrugerne som konkret betaler momsen, når de handler i forskellige detailforretninger.

Momsen i Danmark er noget større end i andre lande, og ligger på 25 % for forbrugeren. Faktisk er det kun Sverige, som kan hamle op med Danmark i forhold til momssatsen, hvor den i de fleste andre lande ligger væsentligt under de 25 %, som vi forbrugere altså skal af med i Danmark.

Hvad indebærer det så? Lad os tage et konkret eksempel: Går du fx ned i en butik og køber et stykke tøj, så er det faktisk kun 75 % af beløbet som du betaler, der i virkeligheden er prisen for selve varen, hvor de 25 % egentlig intet har med varen at gøre, men er en ekstra skat som opkræves, når du køber varen.

Som en lille ekstrabonus kan jeg også fortælle lidt om momsens historie i Danmark. Den blev første gang indført i 1967. Dengang var den afløsning for omsen, som betød omsætningsafgift. Det spektakulære ved dette var, at fra start var momsen kun 9 %, hvorefter den blot er blevet forøget i eftertiden.

Derfor har momsen også været genstand for megen politisk debat op igennem tiden, hvor visse politikere har ment, at momsen ses som et middel til at regulere forbrugsadfærden i landet. Dette kan fx gøres, ifølge denne mening, ved at nedsætte momsprocenten på nogle grupper af varer.