Hvad er NemKonto?

NemKonto er et vidt accepteret begreb i dagens Danmark. Fænomenet er dog forholdsvist nyt, da det først blev indført efter 2003. Men hvad dækker det egentlig over? Jeg forsøger at give svaret her. Følg med og bliv oplyst!

NemKonto er egentlig blot en ordning lavet af den danske stat, som medfører at alle de betalinger, som en dansk borger får af det offentlige system, går ind på en bestemt konto hos borgeren, som altså derfor betegnes som borgerens NemKonto.

Alle borgere i Danmark skal derfor have en NemKonto, uanset hvem man er. Er man fx studerende kan man ikke få indbetalt sin SU, hvis man ikke har en NemKonto. Det samme gælder, hvis man er pensionist eller andet. NemKonto er som sådan bare en helt almindelig bankkonto, typisk i form af at være borgerens lønkonto.

Det smarte ved en NemKonto er først og fremmest, at den eneste oplysning som det offentlige bør kende omkring borgeren før det er muligt at indbetale penge på dennes konto, er CPR-nummeret på borgeren. Omvendt kan det offentlige dog ikke trække penge eller se kontobevægelserne på borgerens konto. Derved sikrer man altså mod privatlivets fred.

Det andet smarte ved NemKonto er samtidig, at hver gang du får indbetalt et beløb fra det offentlige, så sparer staten 50 skattekroner på at spare at skulle lave en check til dig. Her slipper du altså også for at skulle gå ned i banken og indløse checken. Både du og staten sparer altså ressourcer i forhold til dette pengeproblem.

Som borger er det éns eget ansvar at oprette en NemKonto. Har man fx ansøgt om SU og er blevet bevilliget det, så kan myndigheden ikke indsætte pengene på konto på den sidste dag i måneden.

Dette kan dog gøres meget let ved at gå ind på netKontos hjemmeside og indtaste oplysningerne på den konto, som skal være éns NemKonto. Dette kræver en digital signatur, og har man ikke den, kan man blot bestille et på danid.dk eller spørge i sin bank.