Hvad er PayPal?

Hvis du ligesom de fleste andre danskere også handler på internettet og derved betaler dine varer med dit kreditkort, så har du formentlig også lagt mærke til det sidste step i betalingsprocessen, hvor du skal oplyse dine fortrolige kortoplysninger. Men hvad er PayPal egentlig? Hvor stammer det fra, og hvilke udfordringer har det været igennem? Det forsøger dette indlæg at besvare.

PayPal er en e-handelstjeneste (internethandelstjeneste), som tager sig af overførsler af penge fra køber til sælger på mange internetshops, samtidig med at selskabet også af andre transaktioner i form af donationer og tjenesteydelser.

Selskabet opstod i 1998 som et datterselskab af eBay (stor e-handelsside) og er den dag i dag stadig ejet af selvsamme firma.

Måden hvorpå selskabet tjener penge er ikke ad den traditionelle vej, som bankerne benytter (fast kommission), men derimod ved at tage et procentvist gebyr pr. overførsel. Dette gebyrs størrelse afhænger blandt andet af transaktionsbeløbets størrelse.

Det unikke ved PayPal er samtidig, at det som en af de få selskaber på internettet har de fortrolige personlige oplysninger på alle dets kunder, da man skal oplyse bopæl (adresse), e-mail adresse samt knytte sin PayPal-konto sammen med en almindelige bankkonto.

Igennem flere år har PayPal været kendt for sit pålidelige omdømme i hele verden, hvor alle trygt kunne stole på firmaets diskretion i forhold til dets kunders fortrolige oplysninger. I det seneste år har der dog været adskillige skår i den stolthed. Fx har selskabet gået i censurfælden flere gange, hvilket er synd for en ellers upåklagelig transaktionstjeneste.

Der er flere eksempler på ovenstående, men den nok største afsløring fandt sted i 2010. Her indrømmede PayPal, at det pga. pres fra den amerikanske regering havde lukket kontoen hos den omdiskuterede publiceringsside, WikiLeaks, hvilket selvfølgelig er et hak i facaden for PayPal.

På trods af denne fejltagelse kan man som privatperson dog stadig trygt stole på PayPal, når man handler på nettet. Brugervenlighedsmæssigt er der i hvert fald ikke meget at komme efter, og det er sjældent, at man hører forbrugere klage over deres købte ydelser.

I en global verden er et globalt betalingsmiddel også helt nødvendigt, når man vil handle andetsteds end indenlands, hvilket PayPal endnu en gang må siges at være det fortrukne middel til.