Lån uden sikkerhed – for dig som ikke kan/vil stille sikkerhed for dit lån

Lån uden sikkerhed er lidt en ny trend indenfor den danske lånebranche. Det er ikke en lånetype, som var særligt udbredt for bare 10 år tilbage. Men situationen i dag er en anden. Finanskrisen ramte i 2008, og mange mennesker er siden blevet væsentligt fattigere på pengepungen end dengang. Det har betydet, at lån er blevet mere nødvendige og efterspurgt – specielt dem, der ikke kræver, at man skal pantsætte hus og bil for at få lov til at låne penge. Med opblomstringen af disse forbrugslån uden sikkerhed er der kommet råd for problemerne, og lånetypen bliver mere og mere udbredt for tiden.

Hvorfor finder jeg personligt et lån uden sikkerhed attraktivt?

Der er mange grunde til, at lån uden sikkerhed fascinerer mig som det økonomi- og låneinteresseret menneske, jeg trods alt er. Den første er helt klart, at lånetype henvender sig til et bredt udvalg af målgrupper. I og med, at man ikke skal stille nogen former for sikkerhed, når man låner, så er der også mange flere mennesker, som optager et lån som dette, da det er irrelevant, hvor meget man hver især ejer. Det er for udbyderne ikke det, som er afgørende. Det afgørende er blot, at begge parter finder en aftale, som sikrer, at pengene bliver betalt tilbage igen i rette tide og med de korrekte renter.

For det andet tiltaler det mig også, at man som låner ikke skal oplyse, hvad pengene skal spenderes på, når man ansøger om et lån uden sikkerhed. Normalt er man jo vant til, at banken skal have at vide, hvad man vil bruge pengene til, når denne vurderer, om lånet skal bevilliges eller ej. Sådan forholder dig sig altså ikke med lån uden sikkerhed. Da hele processen foregår via computeren, skal du ikke oplyse, hvad pengene skal bruges på, ligesom du heller ikke skal fortælle, hvor hurtigt de skal bruges. Det er dermed hundrede procent op til dig, hvilke skæbne som hele rådighedsbeløbet skal have.

For det tredje er jeg meget begejstret for, at lån uden sikkerhed tages via internettet fremfor i bankerne. Banker og pengeinstitutter har i mange år haft et forkert monopol på alt, hvad der havde med udlån af penge at gøre. Det mener jeg, har forvrænget udbuddet af gode kvalitetslån til forbrugerne. Derfor er jeg også glad for den udvikling, som har fundet sted de senere år. Når processen ordnes på computeren, bliver låneprocessen naturligt nok kortere og lettere. Man skal blot klikke ind på det ønskede lån, udfylde nogle informationer og følge tre trin, hvorefter ansøgningen er sendt af sted. Derefter får man svar i løbet af samme dag, og beløbet indsættes på kontoen næste hverdag, såfremt lånet bevilliges af udbyderen.

Fleksibilitet og krav

Fleksibiliteten er ligeledes en af de helt store styrker ved lån uden sikkerhed, både hvad angår lånebeløb, låneperiode, lånekrav og andre detaljer i forhold til de konkrete lån. Som et eksempel kan du låne alt mellem 5000-50.000 kroner – nogle gange endda endnu mere! Et andet eksempel kan ses i forhold til låneperiode, hvor du kan vælge alt imellem 1-12 år, så der er rigeligt med valg, uanset om man ønsker en lang eller kort periode til at betale sit lån af på. Denne fleksibilitet finder jeg ekstrem attraktiv i forhold til de lån, som man ellers kan få i dag.

Krav er der også nogle af i forbindelse med lån uden sikkerhed. Det forholder sig dog ikke således, at selvom man ikke skal sikkerhed, at så er der ingen krav. I forbindelse med alle lån er der visse krav som skal opfyldes, hvilket også er helt retfærdigt og forståligt. Disse krav til lån uden sikkerhed svinger meget, alt afhængigt af, hvor mange penge man vil låne osv., men alligevel vil jeg forsøge at pointere de områder, hvor kravene går igen.

Det første generelle krav for lån uden sikkerhed er, at vedkommende som ansøger om et lån skal være fyldt 18 år – altså et alderskrav. Man skal altid være myndig for at kunne låne penge, ifølge lovgivningen. Alderskravet kan dog være højere end 18 år i visse tilfælde, hvor lånebeløbet ligger i den højere ende.

Et andet krav er tit, at vedkommende som ansøger ikke står registreret i RKI. RKI er som bekendt et kreditinformation for dårlige betalere, som altså ikke kan låne flere penge, end de allerede har gjort. Hvis du står i RKI, kan man altså heller ikke få et lån uden sikkerhed. I andre tilfælde kan et tredje krav være, at man skal have en dokumenteret indtægt på et vidst beløb. Dette krav optræder dog oftest i forbindelse med store beløb, ligesom det er tilfældet med det skiftende alderskrav.