Økonomisk kriminalitet på internettet er udbredt – sådan sikrer du dig!

Vi hører om det om og om igen. Økonomisk kriminelle tvinger sig adgang til vores betalingskort og udnytter dem på internettet og i det virkelige liv. Internettyve er blevet udbredte, og vi bliver gang på gang forbavsede over, hvor gode de er til at aflure koder, kontooplysninger og andre private oplysninger. Hvis du ikke selv har prøvet at få dit betalingskort misbrugt, kender du sikkert en der har. Statistisk set er vi rigtig mange, der bliver udsat for økonomisk kriminalitet, og det er selvom vi tager vores forholdsregler. De kriminelle er blevet bedre og bedre til at tiltvinge sig adgang til vores oplysninger, og både politi og banker har svært ved at følge med de kriminelle. Det er en sørgelig situation, men vi må desværre sande, at det er en risiko vi tager, når vi vælger at benytte os af betalingskort.

For et halvt år siden var jeg selv ude for, at jeg blev bestjålet af disse internettyve. Jeg modtog et opkald fra min bankrådgiver en mandag morgen, hvor hun fortalte mig, at hun kunne se en økonomisk aktivitet på 40.000kr på min konto fra weekenden. Jeg havde ligget syg den weekend, og jeg vidste, at jeg i hvert fald ikke have brugt 40.000kr. Tallet lød helt absurd for mig, og jeg blev straks nervøs for, hvad der var sket. Hun fortalte mig, at de havde en mistanke om, at jeg var blevet udsat for økonomisk kriminalitet, og hun spurgte mig, om jeg havde brugt mit dankort som betalingsmiddel på nettet for nyligt. Jeg måtte fortælle hende, at jeg havde brugt mit kort til at købe et par støvler på nettet for en uges tid siden, og hun sagde, at hun var sikker på, at det var i den forbindelse, at internettyvene havde afluret mine oplysninger. Heldigvis troede hun på, at jeg var et offer i denne sag, og at jeg ikke selv havde brugt pengene, og derfor satte banken pengene tilbage på min konto, mit kort blev spærret og jeg fik et nyt. Men tanken om, at det kunne ske igen skræmte mig, og de to uger der gik før jeg fik et nyt kort var utroligt besværlige, for hver gang jeg skulle bruge penge, måtte jeg i banken og hæve. Jeg beklagede mig meget til venner og familie, og jeg følte ikke, at jeg kunne leve mit liv fuldt ud uden et betalingskort på mig.

Heldigvis var min far så klog, at han spurgte mig, hvorfor jeg ikke havde fået et kreditkort. Jeg kiggede mærkeligt på ham, for jeg havde aldrig haft et kreditkort og tanken havde heller aldrig strejfet mig. Men han fortalte mig, at udover hans primære betalingskort havde han to kreditkort i tilfælde af, at han skulle blive udsat for tyveri, økonomisk kriminalitet eller at han blot ikke havde flere penge på sit kort. Han havde altid et kreditkort liggende i pungen og et liggende derhjemme. Således var han sikker på, at han altid havde et betalingskort med penge på til rådighed. Han fortalte mig også om de andre fordele der var ved at have et kreditkort såsom rabatter på dagligvarer, tøj, sko og benzin. Knapt nok var han færdig med at fortælle før jeg var på vej ind til computeren for at bestille mig et kreditkort. Jeg var på daværende tidspunkt mere end træt af, at jeg ikke havde noget betalingskort, og den situation ville jeg aldrig befinde mig i igen. Jeg fandt hurtigt et kreditkort, der passede til mine behov, og jeg sendte ansøgningen af sted. Ret hurtigt blev jeg godkendt, og ugen efter lå der et spritnyt kreditkort til mig med posten. Jeg var endelig blevet ejer af et kreditkort, og jeg kunne nu igen gå ned i butikker og betale med et betalingskort i stedet for kontanter.

I dag har jeg, ligesom min far, to kreditkort hvor et af dem ligger derhjemme og det andet ligger i pungen. Jeg regnede egentlig med, at mine kreditkort blot skulle fungere som en slags backup, men jeg bruger flittigt dem begge to. Udover at det giver mig en sikkerhed i at vide, at jeg altid har et betalingskort inden for rækkevidde, så giver det mig også en større økonomisk frihed i og med, at jeg kan vælge hvornår jeg vil bruge det ene kort fremfor det andet. Jeg føler mig sikker på, at hvis jeg en dag skulle blive udsat for økonomisk kriminalitet igen, så har jeg stadig et betalingskort ved hånden, og jeg behøver aldrig at føle, at mit liv går i stå igen mens jeg venter på et nyt.

Kreditkort giver økonomisk sikkerhed