Skal julegaverne byttes? Sådan laver du fejlkøb om til en guldgruppe!

Vi kender alle sammen det, at julen gik lidt for meget op i, at der bare skulle købes de 10 obligatoriske julegaver, og at følingen og kreativiteten dalede i takt med, at køen i storcentret blev længere og længere måneden igennem. Vi klarede os gennem december på rutinen, og julegaverne blev ikke helt så gode, som vores venner og familie kunne have ønsket sig. Men for mit vedkommende i hvert fald var jeg ret så ligeglad, da tiden, for at nå at købe de sidste gaver, var ved at løbe ud for mig.

Problemet er så bare, at de fleste andre jeg kender, tilsyneladende også blev ramt af den samme desperation sidst i december. Og nu står jeg selv i den anden ende, og jeg har fået en hel bunke, ja, undskyld udtrykket lort, som jeg bare skal af med igen. Men motivationen for at stå i massekø med en menneskemængde på størrelse med en folkevandring fra Syrien, er bare ikke så let at finde. ’’Heldigvis’’ er det ikke første gang, at jeg står i den her situation, og jeg har med tiden indset, at det heller aldrig bliver den sidste. Derfor har jeg undersøgt mulighederne for at gøre situationen til noget positivt, og med tiden har jeg fundet ud af, at bunken med ubrugelige julegaver ikke bare kan vendes til noget positivt, men at den faktisk kan hjælpe godt med til at finansiere lige præcis det, jeg ønsker mig!  For du kan heldigvis omsætte de fejlkøb, som andre har gjort på dine vegne til lidt af en guldgruppe, hvis du kender det rigtige trick.

I år stod jeg tilbage med en hel masse dyrt julepynt, som jeg ærligt talt aldrig nogensinde vil få brug for, samt en masse bøger om samfund og politik, som jeg måske nok har tænkt mig at læse, men som jeg allerede har adgang til gennem mit arbejde. Derfor havde jeg en hel del julegaver, som bare skulle byttes. De fleste butikker giver gerne pengene retur, og denne mulighed er jeg i stor stil begyndt at benytte mig af. Tidligere fik jeg efter jul opbygget en større stak af tilgodebeviser og gavekort til butikker, som jeg næsten aldrig bruger penge i – og til sidst blev disse gavekort og tilgodebeviser omsat til andre ubrugelige ting, fordi jeg panikkede og købte det første det bedste, jeg kunne komme i tanke om, at jeg måske nok en dag kunne få brug for at bruge til noget. Men den dag kommer som bekendt aldrig, og det der med at bytte en ting, man har købt for penge fra en byttet julegave, er bare alt for meget ostemad på ostemad til min stil. Men med muligheden ’pengene tilbage’ stod jeg i stedet med kontanter, som jeg havde mulighed for at bruge, der hvor jeg havde lyst. Sidste år blev det til en rejse, og i år havde jeg bestemt mig for, at jeg endelige skulle have mig et par fantastisk lækre støvler, som jeg har sukket efter i flere år.

Men det siger sig selv, at selvom jeg fik pengene tilbage fra alle mine julegaver, så er der ikke råd til at finansiere mine egentlige ønsker. Normalt plejer jeg at trække nogle penge ud af min opsparing for at gøre købene mulige. Men grundet finanskrisen har jeg ikke alverdens penge på min opsparing i år, efter at jeg har brugt dem på julegaver til andre. Derfor har jeg i år tænkt mig at supplere pengene fra byttede julegaver med et lille forbrugslån, for med mine ’julegavepenge’ på hånden skal jeg tage et mindre lån, end jeg ellers ville have gjort – og derfor kan jeg godt tillade mig at forkæle mig selv i år! Ellers ville jeg blive nødt til at vente endnu et år på januarudsalget – og det har jeg slet ikke tålmodighed til. Så for mig bliver det til en lille kredit at starte året på i år, men jeg er ikke nervøs for at skulle betale det tilbage, når det dårlige januarbudget er ude af billedet.