Stor guide: Hvad er budget og hvorfor er det vigtigt?

Det var chokerende for mig at finde ud af hvor mange danskere, der ikke kender betydningen af så simpelt et økonomisk begreb som budget. Og især hvor mange der slet ikke har noget budget.

Det er yderst vigtigt, at man har et budget at holde sig til, for at man kan afsætte den rette mængde penge til basale ting som husleje, forsikringer og rejser. For har man ikke et budget, vil man få meget svært ved at få luft i økonomien til at købe de lidt dyrere ting som ferier eller en ny bil, fordi man hele tiden synes at skulle bruge alle sine penge på basale nødvendigheder.

Læs med her og se hvordan et budget kan hjælpe dig til at få mere luft i økonomien.

Et budget er en forudsigelse af, hvilke indtægter og udgifter man vil have. De fleste kan sætte deres løn direkte ind som månedlig post på budgettet, mens nogle bliver nødt til at beregne en gennemsnitsløn. Arbejder man meget over, er det en god ide at tælle disse fra, når man lægger budget. På den måde kommer man ikke på røven, hvis man pludselig ikke længere har mulighed for at få overarbejde.

Når man fastlægger indtægtsposten i budgettet, er det en god ide at tage højde for eventuelle ændringer. Især hvis disse ændringer betyder en væsentlig nedgang i indtægten. Skal man for eksempel i gang med en uddannelse, på barsel eller have orlov fra sit arbejde, skal der tages højde for dette.

Dernæst indsættes alle udgifter man har. Mange glemmer her at tage højde for betalinger, der ikke er månedlige, når de lægger et budget. Det drejer sig typisk om licens, forsikringer, tv/internet, mobiltelefon og strøm. De faste udgifter er typisk husleje, fagforening, transport og mad.

Er man meget i tvivl kan man få ens bankrådgiver til at hjælpe med at lægge et budget og oprette en budgetkonto, hvor der hver måned via PBS betales regninger helt automatisk. Men de fleste synes, at det er rart selv at have forsøgt sig først, så de ikke kommer helt tomhændede til mødet i banken.

En sidste post er uforudsete udgifter. Denne er som regel størst, hvis man bor i egen bolig, hvor man skal have penge til fx et nyt køleskab, hvis dette går i stykker. Men det kan også være mere almene ting som fx tandlæge, bøder og nye vintersko.

Derudover er det en god ide at fastlægge et beløb, som man kan bruge på fornøjelser. Ved at fastsætte et beløb kan man vælge, om man vil bruge hele beløbet hver måned, eller om man vil spare i nogle måneder for derefter at kunne bruge mange i en anden måned. Det kunne fx være en rejse i sommerferien.

Har man plads i sit budget, er det en god ide at spare penge op. Man kan evt. få banken til at oprette en separat opsparingskonto, så man ikke har adgang til pengene via sit kreditkort. Det er en god motivationsfaktor at planlægge, hvad opsparingen skal bruges på. Er der fx en stor familiefest, som man er vært for i sigte, eller vil man gerne flytte, have ny bil eller rejse, så kan man simpelt udregne hvor mange penge, man som minimum skal føje til opsparingskontoen hver måned for at få råd.