SU-lån. Hvordan gør du, og hvor meget betaler du i renter.

Et SU lån er fristende for mange studerende. Men hvilke regler er der egentligt for SU lån – hvordan og hvor meget skal du betale tilbage?

Budgettet er stramt, når man er på SU. Derfor vil mange gerne låne penge, så de kan leve lidt bedre under deres studieår. Ideen er god, fordi man nødvendigvis vil komme til at tjene flere penge, og derved få lettere ved at betale sig lån tilbage, når man er færdig med sin uddannelse.

Desværre tror mange, at det næsten er gratis at låne penge, når man er på SU. Dette er ikke tilfældet! Men derfor er det ikke nødvendigvis en dårlig ide at låne pengene. Du skal blot være klar over, hvad det er, du går ind til.

For at kunne optage et SU-lån skal du være på SU. Dvs. du skal være under uddannelse, og du skal være aktiv på din uddannelse. Du kan nemlig ikke tage et SU-lån, hvis du fx er på orlov.

De penge du låner forrentes med 4 % pr. år. Også mens du studerer. Mange tror, at der først kommer renter på lånet, når man er færdig med uddannelsen, men dette er en myte. Til gengæld slipper du helt for at betale tilbage på lånet, mens du er under uddannelse.

Du skal nemlig første betale tilbage på lånet, når du er færdig med at læse. Faktisk så skal du først begynde, at betale tilbage i januar året efter du er færdig. Så bliver du færdig i juli 2012, så skal du først begynde at betale pengene tilbage i januar 2014. Dette kan for mange give plads til en ro, fordi man ikke skal bekymre sig om at betale penge tilbage, hvis man ikke får et job den dag, man er færdig med sin uddannelse.

Der kommer ekstra renter på lånet, når du er færdig med din uddannelse. Her stiger renten med højest 1 %.  Hvor meget den stiger, er umuligt at sige, for denne stigning fastsættes fra år til år af Nationalbanken. Men du kan højest komme til at betale 5 % i renter pr. år på dit lån.

Et SU-lån koster altså penge. Der er renter på lånet. Men renten er forholdsvis lav. Specielt når man tænker på, at du er afdragsfri i hele den første periode af lånet.

Du kan læse mere om regler og krav for SU-lån på su.dk.